diumenge, 28 de desembre del 2008

SANT “PERE I EL LLOP”

Els contes clàssics per nens volen transmetre una moralitat, un exemple que teòricament ajudarà els més petits a comprendre els valors de la societat i per tant a ser millors persones el dia de demà. Parlen de situacions que es repeteixen en les relacions de les persones, tòpics, si es vol, i els tòpics són, en la seva accepció més generosa, “arguments generals que s’apliquen a casos anàlegs”, i en la més cruel, “expressions trivials utilitzades sistemàticament en el mateix sentit”.

La caputxeta vermella, Els tres porquets, Hansel i Gretel, El Patufet, L’aneguet lleig, Pere i el Llop, etc. Tots ells tenen un missatge clar enviat subtilment utilitzant, segur, en algun passatge de la narració, la por o la pena, terrible estratagema. I d’aquesta manera es pretén assentar el fonaments de la consciència social dels infants, encadenant, ja d’entrada, l’aprenentatge de l’ètica, emmanillant la seva intuïció.

Un cop ja grans, ens queden al pòsit de la memòria reminiscències d’aquelles rondalles d’infantesa, i de tant en tant ens trobem una de les faules conegudes plasmada a la realitat que ens envolta. La seva condició de tòpics les fa universals i omnipresents.

És el cas, per exemple, del que es podria anomenar el dia de Sant “Pere i el Llop”. Aquest conte infantil il·lustra com de bé s’ho passava en Pere inventant-se que venia el llop, esverant, així, tots els caçadors que hi havia al bosc. Fins que el dia en què el llop vingué de veritat, ningú no se’l va creure.

El dia 28 de desembre de cada any, dia dels Innocents, passa una cosa semblant. Ningú no es creu cap dels imprevistos que succeeixen aquest dia. S'alenteixen, a causa dels dubtes, les reaccions d'urgència i actuacions ràpides que requereixen les situacions d'emergència. I això, en algun cas pot tenir conseqüències greus, tot i que la majoria de vegades esdevenen còmiques. És, en definitiva, un dia en què ningú no es creu res, i en què aquesta descreença es materialitza en una teranyina de suspicàcies. Ningú no vol interpretar el paper dels caçadors que responien l’alerta d’en Pere. Es podria reivindicar, doncs, que canviïn el sant del 28 de desembre, que de ser el dia dels Sants Innocents, passi a ser el dia de Sant “Pere i el llop”.

4 comentaris:

  1. Tant de bo algunes de les notícies que van donar ahir els mitjans haguessin estat una broma --tot i que de molt mal gust-- pròpia de la diada.

    Marta, no es poden enviar comentaris amb el nom del propi bloc.!

    ResponElimina
  2. El dia 28 de desembre, hauria de ser el dia "tothom callat", per compensar tots els 28 de desembre per on ens fan passar durant tot l'any.

    ResponElimina
  3. crec que el temps no va bé en aquest bloc.
    serà l'efecte papallona?

    ResponElimina
  4. Estimada Marta, benvinguda al món dels blogaires. Bona cosa, poder llegir el teu punt de vista. Encara no existeix, el futur, o ja has arraconat el teu passat punk? :P

    ResponElimina